wtorek, 28 października 2014

Mięso gotowane

Już od jakiegoś czasu staram się nie kupować wędlin w sklepie. Zamiast gotowej wędliny ze sklepu wolę mięso pieczone lub gotowane.
Do tego przepisu możemy użyć dowolnego mięsa wieprzowego: karczek, łopatka, schab.

Marynata:
4 łyżki majonezu
vegeta
majeranek
papryka słodka
2 ząbki czosnku
2 łyżki soli

Mieszamy i nacieramy mięso. Owijamy folią aluminiową i chłodzimy w lodówce 24 godziny.


Następnie mięso gotujemy:
3 l wody
1 łyżka cukru
liść laurowy i ziele angielskie

Wszystkie składniki zagotowujemy z mięsem. Gotujemy 15 minut, wyłączamy na 15 minut. Następnie znowu zagotowujemy mięso w zalewie na 15 min. Po tym czasie wyłączamy palnik, a mięso pozostaje w wodzie do całkowitego wystygnięcia.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz