Chrupiące kąski mogą być podawane jako zimna lub ciepła przystawka.
Wyśmienite ze słodkawym sosem żurawinowym.
podwójna pierś z kurczaka
jajko
bułka tarta
przyprawa do kurczaka
papryka słodka, papryka ostra
sól, pieprz
Pierś z kurczaka kroimy na nieregularne kawałki. W miseczce roztrzepujemy jajko, wkładamy kawałki kurczaka, łyżeczkę papryki słodkiej, łyżeczkę przyprawy do kurczaka, pół łyżeczki papryki ostrej szczyptę soli i pieprzu. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na 30 min.
Bułkę tartą i odrobinę przyprawy do kurczaka wsypujemy do głębokiego talerza. Dokładnie obtaczamy kawałki kurczaka wklepując panierkę żeby dobrze przylegała do mięsa.
Smażymy z obu stron. Odsączamy nadmiar tłuszczu.
Sos:
6 łyżek majonezu
4 łyżki dowolnego keczupu
3 łyżki żurawiny ze słoiczka
ząbek czosnku
pieprz
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Chłodzimy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz