piątek, 22 maja 2015

Nuggetsy z sosem żurawinowym

Chrupiące kąski mogą być podawane jako zimna lub ciepła przystawka. 
Wyśmienite ze słodkawym sosem żurawinowym.



podwójna pierś z kurczaka
jajko
bułka tarta
przyprawa do kurczaka
papryka słodka, papryka ostra
sól, pieprz

Pierś z kurczaka kroimy na nieregularne kawałki. W miseczce roztrzepujemy jajko, wkładamy kawałki kurczaka, łyżeczkę papryki słodkiej, łyżeczkę przyprawy do kurczaka, pół łyżeczki papryki ostrej szczyptę soli i pieprzu. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na 30 min.
Bułkę tartą i odrobinę przyprawy do kurczaka wsypujemy do głębokiego talerza. Dokładnie obtaczamy kawałki kurczaka wklepując panierkę żeby dobrze przylegała do mięsa.
Smażymy z obu stron.  Odsączamy nadmiar tłuszczu.

Sos:
6 łyżek majonezu
4 łyżki dowolnego keczupu
3 łyżki żurawiny ze słoiczka
ząbek czosnku
pieprz

Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Chłodzimy.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz