Pyszne, ucierane ciasto z owocami. Błyskawiczne i banalnie proste w przygotowaniu.
Jagody można zastąpić malinami.
5 jajek
3/szklanki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
szklanka oleju
szklanka jogurtu naturalnego
3 szklanki mąki tortowej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
jagody
cukier puder do posypania
Jajka miksujemy na najwyższych obrotach, dodajemy cukier i cukier waniliowy- miksujemy kilka minut. Stopniowo porcjami dodajemy na przemian jogurt i olej. Porcjami wsypujemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto wylewamy do natłuszczonej, posypanej bułką tartą blaszki o wymiarach 24x 28 cm. Obficie obsypujemy jagodami. Pieczemy 30- 40 minut w 180 st. najlepiej do suchego patyczka. Lekko ostygnięte posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz