czwartek, 30 lipca 2015

Cukinia faszerowana kaszą kus kus i kurczakiem

Każdy, kto lubi cukinię powinien spróbować tej potrawy. Apetyczne zapiekanki na letni, lekki obiad.. mniam!



3 małe cukinie
3 szklanki kaszy kus kus
bulion
marchew
cebula
pojedyncza pierś z kurczaka
kukurydza
opcjonalnie kawałek pora
curry, papryka ostra, pieprz, sól, oregano
20 dag sera żółtego

1. Cukinie myjemy, kroimy wzdłuż i wydrążamy środek. Lekko posypujemy solą i pieprzem.
2. Fileta kroimy w kostkę, smażymy na łyżce oliwy z oliwek. Dodajemy do niego szczyptę curry i papryki ostrej.
3. Cebulkę kroimy w kostkę i szklimy.
4. Kaszę wsypujemy do szklanego naczynia, rozkruszamy kostkę bulionową i zalewamy wrzątkiem. Woda musi sięgać około 1 cm nad poziom kaszy. Przykrywamy i zostawiamy do spęcznienia.

Kaszę, mięso, cebulę, startą marchew, kukurydzę, por mieszamy razem. Doprawiamy solą , pieprzem i oregano według uznania.
Farsz wkładamy do wydrążonych cukinii.
Pieczemy około 25 minut w 200 st. następnie posypujemy serem żółtym i pieczemy jeszcze 8- 10 minut.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz