niedziela, 13 marca 2016

Rogaliki krucho drożdżowe z czekoladą.

Zapraszam do wypróbowania pysznych, delikatnych rogaliczków domowej roboty. Wbrew pozorom są dość szybkie w przygotowaniu i do tego smakują wyśmienicie. Możecie jako nadzienie wykorzystać nutellę itp, marmoladę lub budyń.

Składniki:
1 kg mąki
0,5 kg margaryny
3 jaja
1 żółtko
8 dag drożdży
4 łyżki śmietany
4 łyżki cukru pudru
łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki mleka

Mąkę i margarynę siekamy. Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto na jednolitą kulę. ( W tym przepisie drożdży nie rozpuszczamy w mleku, rozkruszamy je prosto do miski) Ciasto owijamy ściereczką kuchenną i wkładamy do naczynia napełnionego zimną wodą. Czekamy do momentu aż ciasto wypłynie na wierzch wody. Wtedy wyjmujemy je podsypujemy mąką. Ciasto dzielimy na mniejsze porcje. Z każdej porcji wałkujemy kulę,im większe koło rozwałkujemy tym większe rogaliki wyjdą. Każde koło dzielimy na 8 części. Na brzeg ciasta kładziemy nadzienie i zawijamy rogaliki. Pieczemy około 25 minut w 180 st.
Posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz