Torcikowe ciasto na specjalne okazje lub do popołudniowej, niedzielnej kawy. Nasączony biszkopt przekładany słodkimi kremami z niespodzianką słonecznikową. Podbije każde podniebienie.
Biszkopt:
6 jaj
szklanka cukru
łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka mąki
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
4 łyżeczki kakao
2 łyżki oleju
Biała ubić mikserem, dodać cukier, następnie powoli po jednym żółtku. Dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną, proszek do pieczenia i kakao. Wlewamy olej i dokładnie mieszamy. Masę wykładamy na dużą blaszkę do pieczenia. Pieczemy ok 35 minut.
Biszkopt studzimy i kroimy na dwie równe części. Nasączamy kawą. Powinna wystarczyć 1 szklanka na dwa blaty.
Słonecznik prażony:
300 g ziaren słonecznika
4 łyżki mleka
4 łyżki cukru
2 czubate łyżki margaryny
Margarynę , mleko, cukier i słonecznik gotuję w rondelku na małym ogniu około 10 minut bardzo często mieszając. Słonecznik wysypuję do blaszki i piekę go 15 minut w temp do 180 st. co jakiś czas mieszając. Studzę.
Krem krówkowy:
Gotowa masa krówkowa
masło lub margaryna
opcjonalnie kieliszek wódki
Masło ucieramy, stopniowo dodajemy krówkę, na koniec wódkę. Do masy dodajemy 3/4 części prażonego słonecznika.
Masa śmietankowa:
500 g śmietany 30 %
2 śmietanfixy
2 czubate łyżki cukru pudru
łyżka kakao
Śmietanę ubijamy ze śmietanfixamy, dodaję cukier puder i dalej ubijam. Na koniec dodaję kakao.
Kolejność: biszkopt nasączony kawą- masa krówkowa- boszkopt nasączony kawą- masa śmietankowa- 1/4 słonecznika na wierzch
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz