Słodziak bez pieczenia, bardzo szybki i prosty w przygotowaniu. Mam kilka przepisów na ciasto o nazwie kostka królowej, jednak ten najbardziej przypadł mi do gustu. Jeżeli chcecie, aby ciasto było wyższe przygotujcie je w mniejszej foremce.
herbatniki na przełożenie 3 warstw
250 g serka mascarpone
nutella
3 budynie śmietankowe bez cukru
dwie szklanki mleka
4 żółtka
pół szklanki cukru
kostka masła lub margaryny
cytryna
biała czekolada
1. Przygotowuję budyń. 1,5 szklanki mleka gotuję z cukrem. W pozostałej części mleka mieszam dokładnie budynie,żółtka i sok z połówki dużej cytryny. Wlewam na gotujące się mleko z cukrem i energicznie mieszam do zgęstnienia.
2. Ostudzony budyń miksuję z masłem lub margaryną.
3. Serek mascarpone mieszam z 3 łyżkami nutelli.
Spód blaszki wykładam herbatnikami- połowa masy budyniowej- herbatniki- druga połowa masy budyniowej-herbatniki- cienka warstwa nutelli ( opcjonalnie)- masa z serka mascarpone- posypka ze startej białej czekolady.
Chłodzimy przez noc.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz