Nie znam osoby, która nie lubi pierogów ruskich. Są rewelacyjne:D
1 kg ziemniaków
0,5 kg sera białego
cebula
sól, pieprz
olej roślinny lub oliwa z oliwek
mąka
woda
śmietana
Ciasto:
Do miski wsypuję ok. 0,5 kg mąki, 2 łyżki śmietany, szczyptę soli. Stopniowo dolewam przegotowaną wodę, mieszam i wyrabiam ciasto. W razie potrzeby dosypuję mąkę.Ciasto nie powinno kleić się do rąk, ale być elastyczne.
Farsz:
Ziemniaki gotuję,rozgniatam i studzę. Dodaję ser i dość mocno podsmażoną cebulę. Doprawiam solą i pieprzem, dokładnie mieszam.
Z rozwałkowanego ciasta wygniatam szklanką kółka, napełniam łyżeczką farszu i mocno sklejam brzegi.
Wrzucam na wrzątek i gotuję kilka minut. Do wody w której gotujemy pierogi dobrze dodać małą ilość oleju i soli.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz