Sycące danie z makaronem idealne na obiad lub kolację we dwoje. Następnym razem będzie ze szpinakiem i sosem serowym.
makaron canneloni
30 dag filetów z kurczaka
2 cebulki
czosnek
kukurydza
biała fasolka z puszki
koncentrat pomidorowy
całe pomidory z puszki
oliwa z oliwek
oregano, bazylia, papryka słodka i ostra, pieprz cayenne
Farsz do cannelloni:
Mięso mielimy lub kroimy w drobną kosteczkę. Podsmażamy na łyżce oliwy, dodajemy obficie paprykę słodką, szczyptę ostrej, 2 ząbki czosnku. Dodajemy pokrojoną cebulkę i dusimy. Gdy cebula zmięknie, wsypujemy odsączoną kukurydzę, 3 łyżki koncentratu pomidorowego i pół puszki fasolki ( fasolkę można rozcisnąć widelcem) Doprawiamy sola, pieprzem i małą szczyptą cayenne.
Sos pomidorowy:
5 łyżek oliwy rozgrzewamy, dodajemy pokrojoną małą cebulkę. Chwilę smażymy. Pomidory z puszki kroimy na mniejsze kawałki. Do rondelka wlewamy zalewę z pomidorów oraz pokrojone pomidorki. Doprawiamy bazylią, oregano i solą. Sos dobrze jest lekko zagęścić- łyżeczkę mąki rozrabiam z 1/5 szklanki wody i dolewam do sosu.
Na spód naczynia wlewamy sos. Na nim układamy napełniony farszem makaron. . Na wierzch układamy mozzarellę lub ser żółty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz