sobota, 28 marca 2015

Mocno czekoladowa babka z nutellą


Dziś przepis na pyszną, słodziutką, rozpływającą się w ustach babkę.W smaku przypomina mi ciasto murzynek, jednak jest zdecydowanie  bardziej czekoladowe. Jeżeli lubicie dodajcie  posiekane drobno orzechy lub rodzynki. Nutellę możecie zastąpić odpowiednikiem typu kremuś itd.  











Składniki:
pół kostki masła lub margaryny
5 jaj dużych
szklanka cukru pudru
3 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki nutelli
niepełna szklanka mąki
4 łyżki mleka
2 łyżeczki kakao

Masło ucieramy z połową szklanki cukru na puch. Dodajemy po żółtku oraz małymi porcjami wkładamy nutellę.
Po uzyskaniu jendnolitej masy wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, kakao i mleko.
 Białka ubijamy na pianę z drugą połową szklanki cukru. Dodajemy do masy czekoladowej i delikatnie mieszamy łyżką. Wykładamy do dużej formy na babkę.

Ja piekłam babkę w 170 st. przez 1 godzinę i 15 minut. Najlepiej sprawdzać patyczkiem czy ciasto jest już gotowe do wyjęcia.

Ostudzoną babkę dekorujemy dowolną polewą czekoladową. Może być gotowa lub samodzielnie przygotowana również z dodatkiem nutelli np 3 łyżki nutelli roztopione w 2 łyżkach masła i łyżce śmietanki

.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz