Specjalnie dla pierogożerców- dziś z nadzieniem z soczewicy. Zdecydowanie wolę pierogi z mięsem zastąpić takim farszem. Pycha:D
250 g soczewicy czerwonej przed ugotowaniem
cebulka
papryka słodka i ostra
szczypta kminku
szczypta majeranku
ciasto:
mąka
woda
śmietana
szczypta soli
Soczewicę gotujemy około 20 minut, najlepiej kiedy lekko się rozgotuje i powstanie papka. Cebulkę podsmażamy na oliwie. Dodajemy do soczewicy, sypiemy przyprawy i mieszamy.
Ciasto na pierogi zagniatamy. Podejrzewam, że każdy ma swój opatentowany przepis na ciasto pierogowe. Niektórzy dodają jajko, olej itd. Ja zawsze dodaję łyżkę śmietany dla lepszej plastyczności ciasta.
Ciasto wałkujemy i wycinamy szklanką kółka. Nadziewamy, sklejamy i wrzucamy na wrzątek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz