sobota, 28 lutego 2015

Ciasto cytrynowe z nutą pomarańczy/ babka cytrynowa


Pyszne ciasto cytrynowe, aromatyczne, wilgotne wręcz rozpływa się w ustach. Upiekłam go w keksówce, ale można także w małej formie na babkę. Jeżeli chcecie jeszcze bardziej wzmocnić smak cytryny przygotujcie na wierzch lukier cytrynowy. Ja jednak lukru nie lubię dlatego obsypałam samym cukrem pudrem. Smacznego!



3 jajka
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
szklanka mąki
kisiel cytrynowy
szklanka niepełna oleju roślinnego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
skórka z jednej cytryny
pomarańcze kandyzowane
aromat pomarańczowy
łyżeczka soku ze świeżej cytryny



Jajka ucieramy z cukrami na jednolitą masę. Dodajemy powoli mąkę, proszek i kisiel. Wlewamy olej i dalej miksujemy. Na koniec ucierania dodajemy otartą skórkę z wyparzonej cytryny, kilka kropelek aromatu pomarańczowego i jeszcze chwilę ucieramy. Dodajemy kandyzowaną skórkę pomarańczową, sok z cytryny, mieszamy łyżką. Masę przekładamy do natłuszczonej, obsypanej bułką tartą keksówki lub do formy na babkę..Pieczemy około 45- 50 minut  w 160 st. do suchego patyczka.
Dekorujemy dowolnie i zajadamy się pysznym ciastem.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz