Rozgrzewająca lekko pikantna zupa pomidorowa zagęszczana warzywami.
Do wody wrzucamy kostkę rosołową, liść laurowy i ziele angielskie. Po zagotowaniu dodajemy 4 marchewki i kilka dużych ziemniaków pokrojonych w dużą kostkę. Pół główki selera tarkujemy. Gotujemy aż warzywa będą miękkie.
Następnie dodajemy pomidory z puszki, kartonika lub w sezonie świeże oraz 1-2 łyżeczki koncentratu pomidorowego.Kilka ząbków czosnku siekamy i również wrzucamy do garnka.
Dodajemy przyprawy: odrobina natki pietruszki, koperku, sól i pieprz wedle uznania, troszkę słodkiej papryki, majeranku i oregano. Całość chwilę gotujemy i wyłączamy palnik. Blenderem ręcznym miksujemy powoli całość do uzyskania jednolitej, kremowej konsystencji. Pamiętajcie przed tym usunąć liść laurowy i ziele.
Zupę podajemy udekorowaną kleksem ze śmietany, serem mozarella, grzankami lub kawałkami kurczaka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz