Dziś będzie tłusto za sprawą faworków przygotowanych na jutrzejszy tłusty czwartek. Zachęcam do wypróbowania przepisu. Smacznego :)
Składniki:
ok. 2 szklanki mąki pszennej
4 - 5 żółtek
4 łyżki śmietany 18%
łyżka spirytusu, wódki lub octu
2 łyżki margaryny lub masła
szczypta soli
tłuszcz do smażenia i cukier puder do posypania
Składniki zagniatamy i oklepujemy wałkiem, aby wyeliminować wszelkie pęcherzyki powietrza. Ciasto mrozimy pół godziny. Wałkujemy bardzo cienko i wycinamy paski. Każdy pasek nacinamy w środku i przeciągamy przez otwór jeden koniec ciasta. Smażymy na głębokim, mocno rozgrzanym tłuszczu. Odsączamy ręcznikiem papierowym nadmiar tłuszczu i posypujemy faworki cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz