środa, 11 lutego 2015

Faworki/Chrust/

Dziś będzie tłusto za sprawą faworków przygotowanych na jutrzejszy tłusty czwartek. Zachęcam do wypróbowania  przepisu. Smacznego :)


Składniki:

ok. 2 szklanki mąki pszennej
4 - 5 żółtek
4 łyżki śmietany 18%
łyżka spirytusu, wódki lub octu
2 łyżki margaryny lub masła
szczypta soli

tłuszcz do smażenia i cukier puder do posypania

Składniki zagniatamy i oklepujemy wałkiem, aby wyeliminować wszelkie pęcherzyki powietrza. Ciasto mrozimy pół godziny. Wałkujemy bardzo cienko i wycinamy paski. Każdy pasek nacinamy w środku i przeciągamy przez otwór jeden koniec ciasta. Smażymy na głębokim, mocno rozgrzanym tłuszczu. Odsączamy ręcznikiem papierowym nadmiar tłuszczu i posypujemy faworki cukrem pudrem.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz