Potrzebujecie
3 szklanki mąki
6 jaj
szklanka cukru
cukier waniliowy
szklanka oleju
szklanka wody lekko gazowanej lub gazowanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Z powyższych składników możecie wykonać babkę jednokolorową. Jeżeli chcecie jednak wersję w dwóch kolorach przygotujcie dodatkowo 3 łyżki kakao i 3 łyżki mąki.
Jajka ucieramy na wysokich obrotach z cukrami. Dodajemy powoli, stopniowo olej i wodę. Następnie mąkę i proszek do pieczenia. Całość miksujemy kilka minut do uzyskania gładkiej konsystencji.
Jeżeli wybraliście opcję z kakao- połowę ciasta jasnego przełóżcie do innego naczynia, w drugiej połowie zmiksujcie kakao i mąkę. Masę jasną i ciemną wylewajcie na przemian do natłuszczonej formy. Czas pieczenia to około 60- 75 minut aż do zrumienienia ciasta i suchego patyczka.
Wystudzoną babkę udekorujcie polewą czekoladową i dowolnymi dodatkami. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz