czwartek, 19 lutego 2015

Babka dwukolorowa z polewą czekoladową

Smaczna babka, która zawsze się udaje i wyśmienicie smakuje. Szybka i prosta w przygotowaniu.  Możecie ją dowolnie udekorować. Jest to zdecydowanie moja ulubiona babka. Można ją dekorować przy zwężeniu ciasta jednak wyszło mi sporo polewy i babka została ozdobiona do góry nogami. Podczas pieczenia w całym domu rozchodzi się jej aromat, nie jest sucha i nie kruszy się........ Palce lizać ;)




Potrzebujecie
3 szklanki mąki
6  jaj
szklanka cukru
cukier waniliowy
szklanka oleju
szklanka wody lekko gazowanej lub gazowanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Z powyższych składników możecie wykonać babkę jednokolorową. Jeżeli chcecie jednak wersję w dwóch kolorach przygotujcie dodatkowo 3 łyżki kakao i 3 łyżki mąki.

Jajka ucieramy na wysokich obrotach z cukrami. Dodajemy powoli, stopniowo olej i wodę. Następnie mąkę i proszek do pieczenia. Całość miksujemy kilka minut do uzyskania gładkiej konsystencji.
Jeżeli wybraliście opcję z kakao- połowę ciasta jasnego przełóżcie do innego naczynia, w drugiej połowie zmiksujcie kakao i mąkę. Masę jasną i ciemną wylewajcie na przemian do natłuszczonej formy. Czas pieczenia to około 60- 75 minut aż do zrumienienia ciasta i suchego patyczka.  
Wystudzoną babkę udekorujcie polewą czekoladową i dowolnymi dodatkami. Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz