Z tym sosem można wyczarować pyszny obiad dla najbliższych. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu i często będzie pojawiał się na Waszym stole.
pierś z kurczaka
pół główki małej kapusty
2 marchewki
łyżeczka śmietany 18%
kostka rosołowa lub vegeta
sól, pieprz, papryka słodka
woda
oliwa z oliwek do smażenia
Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, lekko solimy i smażymy na oliwie. Dodajemy poszatkowaną kapustę i startą marchewkę, podlewamy wodą ( około 1- 2 szklanki)i pół kostki rosołowej. Całość dusimy, od czasu do czasu mieszamy i ewentualnie podlewamy jeszcze wodą. Dusimy minimum 30 minut. Gdy warzywa zmiękną dodajemy przyprawy.
W osobnej szklance odlewamy troszkę sosu i hartujemy w nim śmietankę, wlewamy do sosu na patelnię powoli ciągle mieszając.
Pod koniec aby jeszcze ulepszyć smak i aromat można dodać również posiekany koperek.
Sos bardzo dobrze smakuje podany z ziemniakami, makaronem i ryżem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz