Smaczne, słodkie, malutkie babeczki własnej roboty znikają w oka mgnieniu. Można kupić gotowe spody, jednak mi dużo bardziej smakują wykonane samodzielnie.
40 dag mąki
25 dag masła lub margaryny
1 łyżka śmietany
1 żółtko
1 całe jajko
10 dag cukru pudru
cukier waniliowy
Składniki na ciasto zagniatamy i chłodzimy pół godziny w lodówce. Następnie wałkujemy ciasto na grubość ok. 0,5 cm, wycinamy małą szklanką kółeczka i wylepiamy foremki. Ja zrobiłam babeczki w foremkach o średnicy 4 cm. Z tej porcji wyszło około 120 babeczek.
Pieczemy około 20 minut w 200 st, aż do zarumienienia.
Babeczki wypełniamy pysznym kremem czekoladowym. Potrzebujemy do niego:
2 szklanki cukru pudru
kostka margaryny
6 łyżek wody
4 łyżki kakao
Składniki rozpuszczamy i gotujemy, gorącą masę nakładamy łyżką do babeczek. Dekorujemy według uznania kolorowymi posypkami, wiórkami kokosowymi, płatkami migdałowymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz