200 g makaronu ( ja użyłam makaron szpinakowy)
brokuł
ser mozarella
jajko
pół szklanki śmietany 12%
bazylia, oregano
sól, pieprz
3 ząbki czosnku
Makaron gotuję na półtwardo. Odcedzam i przekładam do naczynia.
Śmietankę i jajko dokładnie mieszam ze sobą. Dodaję przeciśnięty czosnek, sól pieprz, bazylię.
Sos mieszam z makaronem. Dzięki temu zapiekanka będzie wilgotniejsza, bardziej aromatyczna a spód się nie przypali.
Na makaron układamy ugotowany brokuł. Można delikatnie widelcem przemieszać go z makaronem.
Ser mozarella podmrażamy, aby był łatwiejszy do krojenia. Można go także zetrzeć na grubych oczkach. Rozkładamy go równomiernie na brokułach.
Posypujemy oregano. Będzie pachniało w całym domu.
Wkładamy do piekarnika na około 20 minut w 180 st.
Po rozpuszczeniu serka i podpieczeniu całości wyjmujemy. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz