piątek, 23 stycznia 2015

Ciasteczka z miodem i orzechami

Kruche, aromatyczne ciasteczka w sam raz do popołudniowej kawy. Zachęcam do spróbowania.

ok. 2,5 szklanki mąki żytniej
3/4 kostki margaryny
1/4 szklanki cukru białego lub brązowego( można więcej jeżeli ktoś chce słodsze)
duża łyżka miodu
1 jajko
pół szklanki orzechów włoskich
pół łyżeczki proszku do pieczenia

Orzechy drobno siekamy, wszystkie składniki wyrabiamy na jednolite ciasto. Można schłodzić ( nie jest to konieczne). Wałkujemy na grubość około 1 cm i wycinamy dowolną foremką kształt ciastek. Ja zrobiłam okrągłe, wycięte literatką. Pieczemy do momentu, aż ciastka uzyskają złoty kolor około 20 minut w 160 st.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz