Drobiowa wędlina do samodzielnego wykonania w domu. Do jej zrobienia niezbędny będzie szynkowar i termometr.
1 kg- 1,2 kg filetów z kurczaka
majeranek, bazylia
3 ząbki czosnku
pół łyżki soli peklowej
płaska łyżka żelatyny
Mięso mielimy, dodajemy szczyptę majeranku, bazylii, przeciśnięty czosnek. Sól rozpuszczamy w 50 ml wody i wlewamy do mięsa, Całość wyrabiamy ręką, dodajemy żelatynę i jeszcze chwilę wyrabiamy.
Do przygotowania tej wędliny będziemy potrzebowali szynkowar. Wkładamy do niego woreczek do pieczenia, nakładamy łyżką mięso i starannie dogniatamy. Zamykamy szynkowar i wstawiamy go do lodówki na 12 godzin.
Po tym czasie szynkowar wstawiamy do wysokiego garnka napełnionego wodą i parzymy go ustawiając mały płomień gazu,utrzymując temperaturę wody 80- 90 st. Wędlinę parzymy około 1,5 godziny ( czas parzenia liczymy odkąd woda złapie wymaganą temperaturę).
Następnie wyjmujemy szynkowar na kilka godzin do ostudzenia po czym wyjmujemy wędlinę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz