czwartek, 11 grudnia 2014

Śledzie w pomidorach


1 kg  filetów śledziowych  zalałam wodą z 1/4 szklanki octu. Moczyłam je około 2 godzin.

W  tym czasie  przygotowałam zalewę:

1 i 1/4 szklanki oleju
mały słoiczek koncentratu pomidorowego
1/2 szklanki octu
0,5 kg cebuli
Cebulę pokrojoną w piórka przesmażam na oleju, gdy zmięknie dodaję koncentrat i ocet. Dokładnie mieszam i jeszcze chwilę smażę. Studzę.

Filety śledziowe kroję na mniejsze kawałki , przekładam do słoika na przemian z zalewą z cebulą. Odstawiam do lodówki najlepiej na  ok. 12 godzin.




Nie przepadam za śledziami, jednak te wyjątkowo przypadły mi do gustu. Pamiętajmy, że śledzie mają wiele właściwości zdrowotnych, zawierają przyswajalne białko, witaminy, kwasy omega 3 i mikroelementy. Polecam je  również wszystkim dbającym o dietę. Smacznego ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz