czwartek, 4 grudnia 2014

Zapiekanka z tortelini

Pikantna zapiekanka z tortellini na chłodne dni. Można wykorzystać do niej dowolną wędlinę, mięso, najlepiej to co mamy w tym czasie w lodówce.

Makaron tortellini gotuję, studzę. Wykładam do naczynia posmarowanego małą ilością oleju/ oliwy i śmietaną. Na tortellini można też ułożyć inny makaron np świderki.
Dowolną wędlinę/ kiełbasę ( ok. 20 dag) smażę z posiekaną w piórka cebulą, papryką. Kiedy cebula i papryka zmiękną dodaję sos pomidorowy ( 3- 4 łyżki koncentratu pomidorowego , oregano, papryka słodka i ostra, czosnek i woda do rozmieszania, sos powinien mieć konsystencję jogurtu do picia) Całość jeszcze chwilę smażę. Doprawiam do smaku solą, pieprzem.
Sos wykładam na tortellini, polewam pikantnym keczupem, układam kawałki sera. Można dodatkowo ser obsypać oregano lub ziołami prowansalskimi .

 Piekę około 20 minut w 200- 220 st.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz