Polecam Wam śledzie w kolorowej sałatce. Przystawka zachwyci podniebienia Waszych gości.
1 kg śledzi ( filety)
3 cebule
kilka marchewek ( ja dodałam 4)
kukurydza w puszce
4 łyżki majonezu
4 łyżki śmietany 18%
opcjonalnie sól i pieprz do smaku
Najpierw śledzie namaczam w zimnej wodzie 2- 3 godziny. Po pierwszej godzinie zmieniam wodę.
W tym czasie przygotowuję zalewę octową: 2- 2,5 szklanki wody, szklanka octu, ziele angielskie, kilka liści laurowych i 2 łyżki cukru zagotowuję. Dodaję pokrojoną cebulę i gotuje jeszcze minutę. Zimną zalewą zalewam pokrojone śledzie ułożone w słoiki. Śledzie muszą stać w zalewie minimum dobę. Przed podaniem odcedzam śledzie i cebulę z zalewy.
Marchewki gotuję i kroję w plasterki, kukurydzę odsączam i mieszam z majonezem i śmietaną. Doprawiam pieprzem. Mieszam z odsączonymi już filetami śledziowymi i cebulką.
Śledzie można od razu po dobie połączyć z sosem, marchewką, kukurydzą i odstawić do lodówki. Nie musi to być bezpośrednio przed podaniem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz