poniedziałek, 1 grudnia 2014

Sałatka gyros

Jest to jedna z sałatek, którą przygotowuję dość często. Jej wykonanie nie zabiera dużo czasu. Próbowałam już wiele opcji sałatek typu gyros, jednak ta najbardziej przypadła mi do gustu. Nie dodaję do niej soli i pieprzu, jedyna przyprawa to gyros. Jeżeli jednak ktoś woli bardziej dosolone potrawy niech zmodyfikuje lekko ten przepis.



Składniki:

podwójny filet z kurczaka ( dodałam ok 40 dag)
sałata lodowa lub kapusta pekińska
puszka kukurydzy
kilka ogórków konserwowych
cebula czerwona
majonez, jogurt naturalny, keczup, czosnek

Fileta z kurczaka kroję w kostkę, smażę w przyprawie gyros. Studzę.
Sałatę rwę na kawałeczki, dodaję kukurydzę, ogórki konserwowe pokrojone w kostkę i cebulę. Wszystko mieszam. Dodaję około 2 łyżki majonezu, 2 łyżki jogurtu, 2 łyżki keczupu i 3 posiekane lub przeciśnięte ząbki czosnku. Całość mieszam, chłodzę.
Smacznego!


Sałatkę można przełożyć w gotowe bułki do kebabów lub pitę i zaskoczyć swoich gości pysznymi kebabami.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz