Pyszne ciasto z lekką różową pianką.
I. Spód z makiem i wiórkami.
6 białek ubijam ze szklanką cukru, dodaję 15 dag wiórek kokosowych i 10 dag maku i mieszam łyżką. Wykładam na natłuszczoną, przykrytą papierem do pieczenia blaszkę. Piekę około 30 minut w 180- 200 st.
Upieczone, zarumienione wykładam na tacę i studzę.
II. Masa budyniowa
Potrzebujemy 0,5 l mleka, pół szklanki cukru, 1 g cukru waniliowego, 6 żółtek, 2 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, margaryna lub masło
Pół szklanki mleka mieszam z żółtkami, mąkami. Resztę mleka gotuję z cukrem i cukrem waniliowym. Na wrzące mleko z cukrami powoli wlewam mieszankę mleka z żółtkami i mąką, cały czas mieszam. Powstały budyń studzę i miksuję z margaryną. Do masy dolałam też pod koniec 2 łyżki wódki. Krem wykładamy na spód z makiem.
III. Biszkopty- moja ulubiona w przygotowaniu warstwa, paczkę okrągłych biszkoptów układamy na masę budyniową
IV. Różowa śmietana
0,5 l śmietany 30% ubijam z 1 śmietanfixem, pod koniec dodaje tężejącą galaretkę truskawkową.
Galaretkę rozpuszczamy w 1,5 szklanki wody!
Śmietanę rozprowadzam na biszkoptach.
Ciasto chłodzimy kilka godzin, najlepiej całą noc.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz