sobota, 15 listopada 2014

Ciasto z orzechami i jabłkami





Pyszne, delikatne ciasto z orzechami i jabłkami . Jest szybkie i proste w przygotowaniu. 

Potrzebujesz:
2 szklanki mąki
1,5 szklanki cukru
4 jaja
1,5 szklanki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
3 duże jabłka
szklanka pokrojonych orzechów włoskich
10 dag wiórek kokosowych
masa krówkowa

Jajka ucieramy (na wysokich obrotach miksera) z cukrem na puszystą masę. Dodajemy mąkę, olej, proszek do pieczenia i sodę. Całość dalej miksujemy jeszcze kilka minut.
Do ciasta dodajemy orzechy i pokrojone w kostkę jabłka. Mieszamy łyżką i przekładamy na natłuszczoną, wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Ciasto pieczemy około 35- 40 minut w 180 st.

Po wystudzeniu ciasta, wierzch smarujemy masą krówkową. Na masę  równomiernie wysypujemy i lekko dociskamy widelcem podsmażone wiórki kokosowe.
Chłodzimy.










Wiórki smażymy na suchej patelni. Najlepiej na małym ogniu, aby ich nie przypalić, cały czas mieszamy...

 ..aż do uzyskania złotego koloru. Sami przekonacie się jak apetycznie, kokosowo będzie pachniało w Waszej kuchni. Przełóżcie koniecznie gotowe wiórki do innego naczynia aby wystygły.


                     
                     Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz