Pyszne, delikatne ciasto z orzechami i jabłkami . Jest szybkie i proste w przygotowaniu.
Potrzebujesz:
2 szklanki mąki
1,5 szklanki cukru
4 jaja
1,5 szklanki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
3 duże jabłka
szklanka pokrojonych orzechów włoskich
10 dag wiórek kokosowych
masa krówkowa
Jajka ucieramy (na wysokich obrotach miksera) z cukrem na puszystą masę. Dodajemy mąkę, olej, proszek do pieczenia i sodę. Całość dalej miksujemy jeszcze kilka minut.
Do ciasta dodajemy orzechy i pokrojone w kostkę jabłka. Mieszamy łyżką i przekładamy na natłuszczoną, wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Ciasto pieczemy około 35- 40 minut w 180 st.
Po wystudzeniu ciasta, wierzch smarujemy masą krówkową. Na masę równomiernie wysypujemy i lekko dociskamy widelcem podsmażone wiórki kokosowe.
Chłodzimy.
Wiórki smażymy na suchej patelni. Najlepiej na małym ogniu, aby ich nie przypalić, cały czas mieszamy...
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz