środa, 19 listopada 2014

Naleśniki meksykańskie

Kolejny raz potrawa meksykańska. Pikantna i sycąca.  Podobne naleśniki jadłam w jednej z restauracji podczas wakacji. Od razu wiedziałam, że będą częstym gościem na moim stole.

Naleśniki:
około 0,5 litra mleka
około 0,5 litra wody gazowanej
2 jaja
szczypta soli, pieprzu
3 łyżki oleju
mąka- tyle ile wchłonie mleko i woda do uzyskania konsystencji podobnej do jogurtu, celowo nie podaję dokładnie ilości mąki, ponieważ jest to zależne jaką mąkę dodamy.

Składniki mieszamy ze sobą i smażymy z nich naleśniki.

Farsz:
60 dag mięsa mielonego- dowolnie drobiowe, wieprzowe
cebula czerwona
koncentrat pomidorowy
pomidory krojone w puszce
ostry sos meksykański lub przyprawa pieprz cayenne chilii
papryka słodka, ostra, sól, pieprz, majeranek
czosnek
fasolka czerwona, kukurydza

Mięso smażymy z cebulą.  Przekładamy do garnka dodajemy puszkę pomidorów, parę łyżeczek koncentratu pomidorowego, fasolkę, czosnek. Doprawiamy przyprawami w ilościach zależnych od naszego gustu. Gotujemy całość przez kilka minut na wolnym ogniu. W razie gdy farsz będzie zbyt gęsty dolewamy pół szklanki/ szklankę wody.

Farsz przekładamy na naleśniki. Część farszu zostawiamy. Zawijamy.

Gotowe naleśniki układamy w naczyniu  żaroodpornym. Wierzch lekko smarujemy pozostałym farszem i posypujemy serem żółtym.

Zapiekamy około 20 minut w 180 st.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz