poniedziałek, 3 listopada 2014

Szarlotka tradycyjna

Kolejny przepis na szarlotkę, tym razem na delikatnym, półkruchym spodzie. Jedna z ulubionych.

ciasto:
0,5 kg mąki
3 żółtka
margaryna
3/4 szklanki cukru
cukier waniliowy
4 łyżki śmietany
łyżka proszku do pieczenia

ponadto:
2,5 kg jabłek
opcjonalnie jeżeli jabłka są zbyt kwaśne kilka łyżeczek cukru
szczypta cynamonu

Jabłka obieramy, tarkujemy i przesmażamy aby odparowała z nich woda. Dosładzamy i dodajemy cynamon.

Składniki zagniatamy do uzyskania jednolitej konsystencji. 3/4 ciasta wykładamy na spód dużej blaszki. ( Blaszka wcześniej posmarowana tłuszczem i wyłożona papierem do pieczenia). Na ciasto kładziemy jabłka, posypujemy cynamonem i przykrywamy pozostałą częścią ciasta. ( Najlepiej na wierzch ułożyć ciasto rozwałkowane, aby równomiernie przykryć jabłka.
Pieczemy około 40- 45 min w 180- 200 stopniach, aż ciasto się zarumieni, a w domu pojawi się pyszny zapach jabłek i cynamonu.

 Posypujemy cukrem pudrem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz