Potrzebujemy:
2 podwójne filety z kurczaka
2 jajka
pół łyżeczki soli ( można więcej jeżeli ktoś lubi)
pieprz
szczypta oregano
bułka tarta
Filety z kurczaka mielimy, dodajemy jajka, przyprawy i kilka łyżek bułki tartej. Wyrabiamy składniki ręką, w razie potrzeby można dosypać bułki tartej. Następnie formujemy kuleczki. W osobnym talerzu wsypujemy bułkę tartą, którą będziemy obtaczać hamburgery. Kulkę mięsa wkładamy do talerza z bułką i rozpłaszczamy ją dociskając, przewracamy kotleta na drugą stronę i też lekko dociskamy, aby bułka dobrze się przykleiła z obu stron.
Kotlety smażymy na małej ilości oleju lub oliwy na złoty kolor. Odsączamy papierowym ręcznikiem z nadmiaru tłuszczu.
Z podanej porcji wychodzi około 20- 25 kotlecików.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz