środa, 19 listopada 2014

Drobiowe hamburgery

Większość z nas lubi dania typu fast food, jednak dobrze wiemy, że są one dość kaloryczne i mocno nasiąknięte wszystkimi ulepszaczami smakowymi, zapachowymi itd... Dlatego raz na jakiś czas możemy przygotować samodzielnie hamburgery.Zapewniam, że są zdrowsze, wolne od chemii,  a smakują tak samo dobrze. Gorący kotlet wystarczy położyć na bułkę, sałatę, cebulę, ser żółty i mamy pysznego hamburgera. Gotowe hamburgery ze sklepowych półek przy tych mogą się tylko zarumienić...



Potrzebujemy:
2 podwójne filety z kurczaka
2 jajka
pół łyżeczki soli ( można więcej jeżeli ktoś lubi)
pieprz
szczypta oregano
bułka tarta



Filety z kurczaka mielimy, dodajemy jajka, przyprawy i kilka łyżek bułki tartej. Wyrabiamy składniki ręką, w razie potrzeby można dosypać bułki tartej. Następnie formujemy kuleczki. W osobnym talerzu wsypujemy bułkę tartą, którą będziemy obtaczać  hamburgery. Kulkę mięsa wkładamy do talerza z bułką i rozpłaszczamy ją dociskając, przewracamy kotleta na drugą stronę i też lekko dociskamy, aby bułka dobrze się przykleiła z obu stron.
Kotlety smażymy na małej ilości oleju lub oliwy na złoty kolor. Odsączamy papierowym ręcznikiem z nadmiaru tłuszczu.
Z podanej porcji wychodzi około 20- 25 kotlecików.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz