sobota, 8 listopada 2014

Omlet

Próbowałam wiele przepisów na omlet. Na podstawie prób i błędów powstał przepis na pyszny, puszysty omlet. Mój M. najbardziej lubi wersję na bogato- z kiełbasą, cebulą i serem żółtym. Całość oczywiście polana keczupem.
Do omletu można dodać wszystko co mamy akurat w lodówce, wędliny, paprykę itd.

Jeżeli masz ochotę samodzielnie zrobić omlet, przygotuj:

jajko
łyżka mleka
płaska łyżka mąki
szczypta soli i pieprzu
oregano

Składniki łączymy ze sobą za pomocą trzepaczki kilka minut ubijając.
W tym czasie podsmażamy na łyżce oleju dodatki do naszego omletu. Na to wylewamy masę jajeczną powoli, by przykryła wszystkie składniki ( dlatego nie przesadzajmy z ilością dodatków przy omlecie np z 1 jajka).
Omlet smażymy na bardzo powolnym ogniu, aby nie spalił się a powoli ścinał.
Jeżeli omlet nie jest już płynny na jednej połówce układamy plasterki sera żółtego, smażymy tak jeszcze chwilę. Następnie za pomocą łopatki przykrywamy część z serem, częścią bez sera. Czekamy aż ser się rozpuści.
Dobrze smakuje z pomidorami lub keczupem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz