środa, 12 listopada 2014

Kebaby w bułce

Wiele moich znajomych uwielbia kebaby. Są trochę czasochłonne, jednak ich smak rekompensuje wszystko. Mimo smażenia nie są nasiąknięte tłuszczem.

Najlepiej smakują z sosem czosnkowym.

Farsz:
kapusta pekińska
duży filet z kurczaka
papryka
ogórki konserwowe
0,5 kg pieczarek
vegeta
przyprawa gyros

1. Kapustę pekińską kroimy, obsypujemy dość obficie vegetą, mieszamy. Odstawiamy na około 20 minut. Po tym czasie dokładnie odciskamy wodę z kapusty.
2. Filety z kurczaka kroimy w kostkę, smażymy w przyprawie gyros.
3. Pieczarki myjemy, kroimy i dusimy na patelni.
3. Ogórki konserwowe i paprykę kroimy w kostkę ( Nie podaję ilości ogórków, zależy to od ich wielkości. Ja dodałam około 10)
4. Składniki mieszamy razem.

Ciasto:
1 kg mąki
2 jaja
10 dag drożdży
2 szklanki mleka
2 łyżeczki soli
1 łyżka margaryny

Wszystkie składniki zagniatamy. Porcje ciasta wałkujemy i wycinamy z nich koła.( Kółka można odciskać od średniej wielkości miseczki, lejka) Na kółka kładziemy farsz i zalepiamy brzegi tak samo jak pierogi.  Smażymy na oliwie lub oleju na złoty kolor.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz