czwartek, 20 listopada 2014

Kruche pierniczki

Pyszne, szybkie w przygotowaniu kruche ciasteczka o apetycznym aromacie piernika i cynamonu. Powstały spontanicznie ze składników, które akurat znalazłam w kuchni. Są wyśmienite na jesienne i zimowe wieczory do kubka gorącej herbaty lub soku.  Kruche pierniczki mogą też przybrać bardziej świątecznego wyglądu jeżeli wytniemy je inną foremką np. gwiazdką i udekorujemy lukrem.


Składniki i przygotowanie:

2 - 2,5 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru pudru
2 jajka
łyżeczka cynamonu
3 łyżeczki przyprawy do piernika ( można więcej, jeżeli ktoś lubi intensywny korzenny smak)
łyżeczka proszku do pieczenia
margaryna

Składniki suche ( mąka, cukier, cynamon, przyprawa, proszek) mieszamy w misce. Dodajemy margarynę i jajka. Całość dokładnie zagniatamy. Jeżeli ciasto będzie za bardzo lepiło się do rąk można jeszcze podsypać mąką. Ciasto chłodzimy w zamrażarce około 30 minut. Porcje ciasta wałkujemy na dowolną grubość ( ja zrobiłam ciastka na około 2-3 mm), wygniatamy foremką kształt ciastek i przekładamy je na natłuszczoną blaszkę. Piekarnik rozgrzewamy do 200 st., pieczemy 10- 12 minut.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz