brokuł
4 pomidory
4 jajka ugotowane na twardo
3 ząbki czosnku
jogurt naturalny
2 łyżki majonezu
sól, pieprz, oregano
Brokuł gotujemy w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy i studzimy, przekładamy do salaterki, naczynia lub talerz. Następnie układamy pokrojone w ćwiartki pomidory i jajka. Całość zalewamy sosem czosnkowym przygotowanym z jogurtu, czosnku, majonezu i oregano. Chłodzimy.
Brokuł jest jednym ze zdrowszych warzyw, zawiera wiele właściwości odżywczych, witamin m.in. C, B1, A. Zawiera przeciwutleniacze, kwas foliowy, żelazo, selen. Pomidory pomagają kontrolować wagę, są bogate w potas, wspomagają metabolizm. Jajka dostarczą nam cenne białko....Cóż, sami widzicie, że ta sałatka to prawdziwa bomba energii i witamin.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz