sobota, 25 października 2014

Barszcz czerwony

Tradycyjny barszcz czerwony jest dobrym, smacznym i zdrowym pomysłem na obiad w chłodniejsze dni. Oczywiście najlepiej smakuje w towarzystwie krokietów, jajek czy pasztecików.

2 kg buraków
około 2 l bulionu
liść laurowy, ziele angielskie
pieprz
sól
ocet
majeranek
4 ząbki czosnku
opcjonalnie mąka do zagęszczenia i śmietana

Bulion gotujemy, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, posiekany czosnek i pokrojone w kostkę buraki. Gotujemy około godzinę, aż będą miękkie. Połowę buraczków lub całość wyjmujemy( zależnie czy lubimy czysty barszcz bez śladów buraków, czy też wolimy kawałki warzyw). Doprawiamy solą, octem,pieprzem, łyżką majeranku.
Opcjonalnie: Łyżkę mąki mieszamy w pół szklanki wody, dodajemy do barszczu, zagotowujemy. Dodajemy też łyżkę śmietany 18%. Gotujemy parę minut i gotowe.

Można też do barszczu, po ugotowaniu buraczków dodać 30 dag pokrojonej w kostkę i podsmażonej kiełbasy. Będzie wtedy bardziej sycący.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz