wtorek, 28 października 2014

Chipsy

Jeżeli właśnie dowiedzieliście się, że zaraz będą goście,nie chce Wam się biec do sklepu, a nie macie nic do pochrupania polecam chipsy domowe. Mają znacznie mniej tłuszczu, soli i innych dziwnych rzeczy niż kupione w sklepie;D

1. Włącz piekarnik, aby nagrzał się do 220 stopni
2. Umyj, obierz ziemniaki i pokrój je jak potrafisz najcieniej, możesz ręcznie, możesz na specjalnej tarce
3. Włóż ziemniaki do zimnej wody wymieszanej z łyżką cukru. Odstaw na 5- 10 minut.Osusz pokrojone plasterki ręcznikiem papierowym
4. Wrzuć do miski, dodaj łyżkę oleju i przyprawy np do ziemniaków, paprykę, kebab, zależnie jaki smak chipsów lubimy. Przełóż chipsy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
5. Do nagrzanego piekarnika włóż blaszkę, odczekaj 20- 30 minut( zależnie od piekarnika), od czasu do czasu zamieszaj talarki. Kiedy będą chrupiące wyjmij je.
6. Posyp solą i gotowe




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz