poniedziałek, 13 października 2014

Pulpety z szynki w sosie marchewkowym




ok. 1 kg mięsa mielonego
duża cebula lub dwie mniejsze
3 duże ząbki czosnku
bułka kajzerka
mleko do namoczenia bułki
1-2 jajka


Podane składniki wyrabiamy i formujemy małe kuleczki. Można lekko obsmażyć na patelni.
W tym czasie robimy sos.
Do około 2 litrów wody dodajemy kostkę rosołową, szczyptę vegety, starte warzywa: 4 marchewki, 3 pietruszki, mały seler. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy 15 minut pod przykryciem po czym wrzucamy do sosu pulpety. Całość gotujemy na wolnym ogniu około godzinę. Pod koniec można dodać 1 łyżeczkę koncentratu pomidorowego.
Podajemy z ziemniakami i surówką.

Mięso mielone najlepiej samemu zmielić w domu, wtedy mamy pewność, że jest świeże.
Bardzo przydatnym urządzeniem w kuchni jest blender. Mogę w nim zmielić mięso na pulpety oraz posiekać warzywa do sosu.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz