Dziś propozycja na obiad: kopytka z filetem z kurczaka i surówką z kiszonej kapusty
Kopytka:
1 kg ziemniaków ugotowanych i wystudzonych
jajko
łyżka mąki ziemniaczanej
mąka pszenna ( 1/3 ziemniaków)
sól
Ciasto wyrabiamy, robimy rulonik, następnie ugniatamy go palcami i wycinamy kopytka. Wrzucamy na gotującą, osoloną wodę. Gotujemy ok 2-3 minuty.
Sos: Pół fileta z kurczaka kroimy w kostkę lub mielimy. Podsmażamy z cebulką, doprawiamy bazylią i oregano. Dodajemy łyżkę koncentratu pomidorowego, 2 ząbki czosnku i pół szklanki wody. Smażymy jeszcze kilka minut.
Surówka: 0,5 kg kapusty kiszonej, cebula, marchew, olej
Kapustę przelewamy zimną wodą, wyciskamy i kroimy. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i startą marchewkę. Doprawiamy solą, pieprzem, polewamy olejem lub oliwą z oliwek. Odstawiamy do schłodzenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz