wtorek, 21 października 2014

Kopytka

Kopytka można podawać na wiele sposobów i zawsze smakują dobrze np. z surówką, bułką tartą, mięsem itd
Dziś propozycja na obiad: kopytka z filetem z kurczaka i surówką z kiszonej kapusty

Kopytka:
1 kg ziemniaków ugotowanych i wystudzonych
jajko
łyżka mąki ziemniaczanej
mąka pszenna ( 1/3 ziemniaków)
sól

Ciasto wyrabiamy, robimy rulonik, następnie ugniatamy go palcami i wycinamy kopytka. Wrzucamy na gotującą, osoloną wodę. Gotujemy ok 2-3 minuty.

Sos: Pół fileta z kurczaka kroimy w kostkę lub mielimy. Podsmażamy z cebulką, doprawiamy bazylią i oregano. Dodajemy łyżkę koncentratu pomidorowego, 2 ząbki czosnku i pół szklanki wody. Smażymy jeszcze kilka minut.

Surówka: 0,5 kg kapusty kiszonej, cebula, marchew, olej
Kapustę przelewamy zimną wodą, wyciskamy i kroimy. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i startą marchewkę. Doprawiamy solą, pieprzem, polewamy olejem lub oliwą z oliwek. Odstawiamy do schłodzenia.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz