poniedziałek, 13 października 2014

Szarlotka z budyniem


Sezon jabłkowy w pełni. Ciężko się nie skusić na pyszną szarlotkę. Uwielbiam jej wszystkie rodzaje... zwykła na kruchym, królewska, na biszkopcie.. mmm:) Dzisiaj jednak przepis na równie wspaniałą delikatną w smaku szarlotkę z budyniem.

Ciasto :
 3 szklanki mąki
1 margaryna
łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka cukru
2 jaja 
Składniki zagniatamy, rozwałkujemy i wykładamy na spód blachy oraz boki. Około 1/4 ciasta zostawiamy na wierzch.
Na wyłożone ciasto nakładamy około 1,5 kg starkowanych jabłek. Jeżeli są bardzo soczyste można je wcześniej przesmażyć, aby namiar wody odparował i nie wsiąkał w ciasto. 
Następnie na ciasto i jabłka będziemy wylewać gorący budyń.

Robimy go tak:
1 litr mleka dzielimy na pół. Jedną połowę wstawiamy na palnik. Drugą połowę mieszamy z 3 budyniami waniliowymi lub śmietankowymi ( 60 gramowe torebki), szklanką cukru i cukrem waniliowym. Gdy samo mleko zacznie się gotować dodajemy mieszankę budyniową, zagotowujemy.
Gorący budyń wykładamy na jabłka. Przykrywamy go rozwałkowanym ciastem lekko dociskając. Pieczemy około 40 minut w 180.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz